Czas wiosny to często czas nowych decyzji, większość naszych uczniów w klasie IV technikum żywienia i usług gastronomicznych osiąga pełnoletniość. To dobry moment, aby rozeznać się na rynku pracy.
Niezobowiązujące i swobodne spotkania z potencjalnymi pracodawcami zdecydowanie pozwalają na racjonalne podejmowanie decyzji o życiu zawodowym. Poznanie zakładu pracy od podszewki zdecydowanie zwiększa poczucie bezpieczeństwa, ogranicza stres nieodzownie związany z nową sytuacją. Oswojenie się małymi krokami z pracą zawodową przygotowuje młodych absolwentów do wejścia na rynek pracy. Ostatnio uczniowie mieli okazję zapoznać
się ze stanowiskami pracy i obowiązkami w zakładach pracy. Poznali proces rekrutacji oraz możliwe ścieżki awansu i rozwoju zawodowego. Mieli także okazję rozpoznać swoje umiejętności
w odniesieniu do oczekiwań potencjalnego pracodawcy. Zapoznali się z komputerowymi systemami obsługi, wyposażeniem hotelu, restauracji i cukierni, a tym samym z ich funkcjonalnym układem.
A to wszystko dzięki uprzejmości pani Karoliny Nowak piastującej stanowisko Sales & Marketing Specialist w Kyriad Stargard oraz pani Aleksandry Dams kierownika Cukierni Sowa. Hotel „Kyriad”
to najnowocześniejszy obiekt w Stargardzie, trzygwiazdkowy hotel nastawiony na klientów biznesowych. Cukiernia „Sowa” swoją tradycją sięga do 1946 roku, co mówi samo za siebie, znana i lubiana przez wszystkich. Uczniowie podczas spotkań otrzymali wyczerpującą wiedzę
na temat procesu rekrutacji, otrzymali dokumenty aplikacyjne, a także zostali zaproszeni
do złożenia CV w obiektach wcześniej wspomnianych.
Bardzo dziękujemy za miłe przyjęcie i mamy nadzieję do zobaczenia.