ZS5 to szkoła pełna dobrych smaków i aromatycznych zapachów. W ostatnim czasie udowodniła to po raz kolejny w czasie konkursu kulinarnego pod hasłem „Mistrz smażenia i dekorowania naleśników”.
Uczniowie klas gastronomicznych prześcigali się w przepisach na idealne ciasto naleśnikowe i inwencji twórczej w dekorowaniu potraw. Małe kolorowe działa, cieszyły oko i podniebienie wszystkich obecnych a wspomnienia z pysznej degustacji, pozostaną z uczestnikami na długo. Spotkanie uświetniła swoją obecnością Starosta Stargardzka Pani Iwona Wiśniewska, która dzięki swoim szerokim zainteresowaniom, szybko znalazła wspólną płaszczyznę rozmowy z ambitną, pełną pasji do nauki młodzieżą. Nagrody główne w postaci dwutygodniowego stażu w restauracji Farina, ufundował hotel Kyriad a vouchery z tej okazji wręczyła specjalistka do spraw sprzedaży i marketingu Pani Karolina Nowak. Ten piękny gest, udowadnia, że szkolenie branżowe ma przyszłość a potencjalni pracodawcy uczestniczą w życiu młodych ludzi już w czasie etapu kształcenia i taka współpraca daje nadzieję na dobre jutro.