Open menu

IMG 5656Jak co roku, w maju rozstrzygnęliśmy konkurs na Najlepszego Kucharza ZS5. Tym razem uczniowie zaprezentowali kulinarne umiejętności, przygotowując dania typu freestyle. Dowolna tematyka pozwoliła naszym uczniom rozwinąć skrzydła. Wśród najlepszych znaleźli się:

Dawid Romanowski (Miejsce I)
Julia Smagowicz, Oliwia Ziajka, Lena Misiurka (Miejsce II)
Dominik Paszek (Miejsce III).
Uczniowie wykonali potrawy:
Dawid Romanowski z klasy III Cp
Łosoś teriyaki, risotto z kuskusem perłowym z dynią i papryką podane w bulionie.
Julia Smagowicz klasa I Tż
Nuggetsy pieczone w panierce z płatków kukurydzianych, pieczone ziemniaki w przyprawach, dip i warzywa.
Dominik Paszek klasa IC
Pieczone żeberka w sosie barbecue podane z karmelizowaną pomarańczą i pieczonymi łódeczkami z ziemniaka.
Oliwia Ziajka klasa IITż
Zapiekana pierś z kurczaka z żurawiną na sosie brokułowo – sezamowym z brązowym ryżem.
Lena Misiurka I Tż
Grillowane papryki w przyprawach z pieczarkami w syropie lawendowym i surówka wiosenna.