Open menu

Kurs carvingu 122To już za nami! W naszej szkole odbyło się kolejne ciekawe wydarzenie. Tym razem był to pierwszy w historii szkoły kurs Carvingu. Uczniowie doskonalili swoje umiejętności pod okiem wykwalifikowanego Instruktora Carivingu. Kurs prowadzony był przez Panią Dominikę Sadowską
- Złotą medalistkę Olimpiady Kulinarnej IKA w kategorii K1, Stuttgart 2020,
- Srebrną medalistkę Olimpiady Kulinarnej IKA w kategorii Live Carving K3, Stuttgart 2020,
- Mistrzynię Świata CULINARY WORLD CUP, Luksemburg 2018,
- Wicemistrzynię Europy podczas EURO LIVE CARVING CUP, Czechy 2017,
- Wicemistrzynię Polski w Carvingu 2015,
- dwukrotną zdobywczynię Pucharu Polski w Carvingu 2015 i 2016.

Podczas kursu uczniowie poszerzyli swoją wiedzę o historię carvingu. Poznali techniki i rodzaje cięć, rodzaje noży, dłutek i sposoby konserwacji sprzętu. W części praktycznej Uczniowie wykonali: liść z cukinii, szyszkę z papryczek pepperoni, różne dekoracje z rzodkiewek, tulipany z marchwi i pora oraz kwiat tajski w melonie. Na zakończenie zbudowali wieloskładnikową kompozycję z wyrzeźbionych elementów. Zapraszamy do obejrzenia galerii.